Всички новини

От София до Страсбург с Национален Младежки форум - Пътепис за EYE2016

Rate this item
(0 votes)

Ден 1 -

„Заедно можем да постигнем промяната” – тази мисъл събра нас, 25 млади българи, пред храм-паметника „Александър Невски” на 18 май още преди изгрев, в 06:30 сутринта. В качеството си на представители на Национален Младежки Форум, ние щяхме да вземем участие в Европейската младежка конференция (EYE2016) в Страсбург. Малко преди 07:00 часа групата вече беше в пълен състав, настанихме се и потеглихме. Очакваше ни дълъг път, път към сърцето на Европа.

В автобуса цареше приповдигнато настроение – нещо не особено характерно за толкова рано сутрин. Усещаше се онзи специален заряд, подсказващ че ти предстои нещо ново, интересно и незабравимо. А и това нямаше да бъде обикновено пътуване с цел - екскурзия, а нещо много повече – събитие, на което щяхме да се запознаем с много млади хора и добри практики от цяла Европа, събитие, даващо трибуна гласът на младите да бъде чут.

Първите няколко часа от пътуването ни преминаха в малко сън и много запознанства. Групата на НМФ беше съставена от хора от цяла България - млади, амбициозни и изключително мотивирани. Спомням си, че тогава си помислих как всекидневно в медиите четем черните статистики за българската младеж. Че ставаме все по-необразовани, все по-безработни и все по-нехаещи за случващото се около нас. Е, трябваха ми само няколко минути за  да разбера, че в този автобус хората доказваха точно обратното.

Няколко часа по-късно вече прекосявахме Сърбия. Пътувахме към Белград, а оттам в посока – Хърватска и Словения. На една от първите ни спирки, малко преди Белград, и подтикнати от лъчите на пролетното слънце, решихме да сплотим екипа с.. игра на хек.

 

 

Около 20:00 часа пристигнахме в Любляна, столицата на малката, но безумно красива Словения. Настанихме се в хотела и без да губим излишно време побързахме да излезем за кратка, опознавателна разходка из града. За наше огромно щастие, едно от момчетата в екипа ни, Атанас Куцев (Наско), ни сподели, че преди няколко години е живял и учил в градче, близо до Любляна, благодарение на програмата Еразъм+. Той познаваше прекрасно града и беше нашият гид за вечерта.

Разгледахме централната част на града, тройният мост, разположен над река Любляница, Площадът на Републиката, Драконовият мост, а след това се изкачихме до Замъкът, по-известен като Люблянски град (Ljubljanski grad).

Научихме, че крепостта е била построена през дванадесети век и е изпълнявала функцията на седалище на херцозите на Карниола. През петнадесети век е била почти напълно разрушена и тогава на нейно място се издигнал замъкът – такъв, какъвто го познаваме днес. Целта му била да защити империята от нападенията на отоманските войски. Тъй като се намира на висок хълм, отгоре се откриваше красива панорама към цяла Любляна. Определено заслужавахме тази гледка, след тези 13 часа път през деня.

Последната спирка за вечерта беше Метелкова - културен център, където се събират хора, практикуващи алтернативни изкуства, и много младежи. Представлява терен от сгради, които някога са били военни казарми, а сега са нощни клубове и барове и са пълни с ъндърграунд художници и артисти.

Ден 2 – 07:30 - Закусихме и без да губим повече време се отправихме отново напът. Напуснахме Любляна с много положителни емоции и поехме към Австрия, оттам Германия и накрая – Страсбург, Франция – нашата финална дестинация. По пътя пред нас се откриваха невероятни гледки като тези в Алпите.

в 19:30 вече бяхме в Страсбург. Побързахме да отидем до акредитационния център, за да се регистрираме, след което се  отправихме към хотела. Беше време за заслужена почивка.

Ден 3 – 7500. Толкова бяха участниците в тазгодишното издание на EYE2016. Младежи от цяла Европа препълниха пространството пред Европейския парламент. Гледката беше повече от внушителна.

В 10:00 часа Johanna Nyman, президент на Европейския младежки форум, официално откри събитието.  Това, за което бяхме дошли, вече беше факт. Групата ни се разпръсна, тъй като всеки от нас беше заложил в програмата си да посети различни събития. Изборът беше богат и труден, а възможностите - много. От отворени дискусии за бъдещето на европейските политики до игри и културни мероприятия с младежи от цяла Европа.

През първия ден на EYE2016 реших да посетя събитията „Бъдещето на Европа – заедно можем да постигнем промяната”, което се проведе в пленарна зала и „Не чакай своята мечтана работа, създай я сам”, където специален гост беше българският евродепутат Андрей Новаков и няколко успешни европейски предприемачи.

В свободното си време, между отделните събития, всеки от нас посещаваше хъба на Национален Младежки Форум „Stagnation and Innovation”, който беше разположен точно срещу входа на Европейския парламент. Там обменяхме идеи и комуникирахме с младежи от различни европейски държави. Междувременно в различни части на ЕП се провеждаха множество игри, куиз предизвикателства, шоу програми и забавления. В истинска сензация се превърна Станислав от нашия екип, който учеше хората да ходят на кокили.

Около 18:00 часа по-голямата част от групата ни вече беше приключила със своите дейности и задължения и се отправихме към центъра на Страсбург. Определено столицата на Елзас е място с богата история, затова нямаше начин да не й обърнем подобаващо внимание. Това, което остави всички нас безмълвни бе Катедралата „Notre Dame”. Започната да се строи още през 12 век, това е най-високата сграда в света, датираща от средновековието и една от най-внушителните в Християнския свят въобще.

Ден 4 – Бърза закуска и отново се отправяме към Европейския парламент. Очаква ни пореден ден, изпълнен с много нови запознанства и силни емоции. Слънцето грее все по-силно и всички се разпръскваме отново по различни събития или се крием под шатрите в нашия хъб, само опашката от желаещи да вземат уроци от Станислав и неговите кокили не стихва и той стои на слънце. Едно от най-интересните събития в  този ден беше срещата с г-н Денис Муквеге, носител на награда Сахаров. Това е преди всичко човек, а после и доктор от Конго, решил да посвети живота си в спасяването на изнасилени жени в Африка. И, разбира се, срещата със Саманта Кристоферати, жена-космонавт от Италия, прекарала 200 дни в Космоса.

Срещата се проведе отново в пленарна зала, а всички 800 седящи места бяха запълнени. През 2014 година тя е на борда на съветския космически кораб „Союз” и така се превръща в първата жена-космонавт на Италия. След като прекарва 200 дни на Международната Космическа Станция, тя чупи рекорда за най-дълъг престой в космоса, направен от жена. Изключително лъчезарна и зареждаща личност. Необикновена, а същевременно толкова обикновена. Разказа ни за престоя си в космоса, за подготовката и живота си като цяло. Отговори на всичките ни въпроси.  Такива срещи се помнят дълго. И благодарение на EYE2016 ние имахме възможността да се докоснем до нея.

В края на деня, организаторите бяха подготвили открит концерт с много приятна музика. И отново всички тези млади хора, които виждахме по коридорите на ЕП през изминалите дни, бързащи от среща в среща, днес се забавляваха редом до нас. Утре всички поемахме наобратно, тази вечер трябваше да се забавляваме. И го направихме.

С много щастие, вдъхновение, вяра и увереност. Така завърши Европейското младежко събитие (EYE2016) в Страсбург.Щастлив съм, че имах възможността да присъствам. Вярвам, че то беше полезно за всички нас, защото Европа ни показа, че ние, младите, сме не просто бъдещето, ние сме настоящето. И това ме кара да имам надежда.

Ден 5 и 6 – Последва пътят наобратно. Много разговори и игри със същите тези хора, с които само преди броени дни се запознахме. Днес вече си бяхме толкова близки. Последва кратък престой в Залцбург – градът на Моцарт. Малък и спокоен град с много история в себе си. Посещение в къщата на Моцарт, няколко магазина за сувенири и разходка в централната част на града бяха достатъчни да се докоснем до магията му. Нощувка в Любляна, след което следващата спирка беше София – краят на нашето пътешествие.

P.S. Тук искам да благодаря на всички тези хора от групата на НМФ, с които споделихме едни и същи емоции и вълнения през 6-те дни заедно на нашето пътуване. Хубаво е човек да среща такива хора като вас. Вече споделих, че присъствах на събитието със Саманта Кристоферати. За мен тя е велика човек. Вие не сте били в космоса, но също сте велики хора!

Янислав Илиев

Read 2196 times

Media

More in this category:

За нас

Мисията на Национален младежки форум е да представлява интересите на младите хора в България и техните нужди, извеждайки на преден план значението и важността на младежките организации, тяхното развитие и участие в социалните и обществено-политическите процеси и да осигурява ефективен структурен диалог чрез сътрудничеството със съответните заинтересовани страни и институции, взимащи решения в младежката политика.

Бързи връзки

  • Организации
  • Устав
  • Звено от треньори
  • Управителен съвет 2016
  • Младежки фокус

Как да ни намерите

София, п.код 1000, ул. "Христо Белчев" 3, ет. 2

+359 876 30 60 42

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.