Всички новини

Европейската социална система се проваля за младите хора

Rate this item
(0 votes)

На 30ти юни в “Домът на Европа”, София бе представен докладът “Социалното включване и младите хора – изключването на младежта: заплаха за бъдещето” изготвен от Европейски Младежки Форум.

Докладът илюстрира как европейския социален модел, който би трябвало да предпазва всички, всъщност не работи. Докладът подчертава, че социалните системи вече не подпомагат младите хора и дори ги възпрепятстват от постигането на самостоятелност. Всичко това въздейства тежко не само на отделни младежки групи, а на европейското общество като цяло.

Лора Любенова , член на борда на Европейския младежки форум, коментира:

“Европейските социални системи не предоставят защитни мерки за младите хора, както би трябвало. Бедността е реалност за прекалено много млади европейци, а традиционният път от младостта към зряла възраст е блокиран от липсата на достъп до качествено образование или неадекватна социална помощ. Ако младите хора са бъдещето, тогава политиките и инвестициите на Европейския съюз трябва да потвърдят това политическо послание и да инвестират в младежта и бъдещето. Ако това не стане, то Европейския социален проект и произлизащите от него мирни и хармонизирани общества ще се сринат.”

 

Докладът подчертава, че тези проблеми ще продължат да се разрастват, ако сега не се реагира. Застаряващото поколение в Европа ще окаже допълнителен натиск върху публичните ресурси – това ще окаже още по-голям натиск върху младите хора и в още по-голяма тежест ще повлияе върху младите жени. Възходът на т. нар. “споделена икономика” има отражение върху достъпът на работещите до техните права за социална сигурност – това допълнително води младите до още по-уязвимо състояние. В същото време самозаетостта може да е едно от решенията за младите с предприемачески дух, но социалната защита на самонаетите лица все още не е гарантирана в европейските държави, независимо, че европейски и национални лидери промотират самонаемането като възможно решение на кризата с безработицата.

 

През април на среща на Съветът на членовете на Европейския младежки форум е приета резолюция: „Младежка автономия и включване“ („Youth autonomy and inclusion“), която призовава социалните и икономическите права на младите хора да бъдат защитени и подсигурени.

 

По време на представянето на доклада гостите имаха възможност да чуят мнения и да дискутират по темата заедно с представители на няколко български неправителствени организации. Любомир Тодоров (Национален Младежки Форум), Лилия Еленкова (Асоциация за Подпомагане на Академичната Общност), Диана Найденова (КНСБ), Надежда Дерменджиева (Български Фонд за Жените) и Илина Мутафчиева (Дружество за ООН) изказаха позиция по доклада и обсъдиха ситуацията в България заедно с публиката.

 

В края на събитието беше представен документалният филм „Гласовете на Бежанците“. Той е създаден от Европейски Младежки Форум и описва живота на бежанците достигнали до Европа, как те живеят, какви проблеми срещат и за какво мечтаят. Повече информация за видеото е достъпна на следния линк: (https://www.facebook.com/notes/voices-of-refugees/voices-of-refugees/298455653831123?__mref=message_bubble)

 

Може да намерите целият доклад на английски език на следния линк.

Доклад: Погледът на младите хора и политиката на местно ниво през 2015г.: Младежкото участие на местно ниво през погледа на малдите хора в младежките академии на Национален младежки форум. 

Read 1605 times
More in this category:

За нас

Мисията на Национален младежки форум е да представлява интересите на младите хора в България и техните нужди, извеждайки на преден план значението и важността на младежките организации, тяхното развитие и участие в социалните и обществено-политическите процеси и да осигурява ефективен структурен диалог чрез сътрудничеството със съответните заинтересовани страни и институции, взимащи решения в младежката политика.

Бързи връзки

  • Организации
  • Устав
  • Звено от треньори
  • Управителен съвет 2016
  • Младежки фокус

Как да ни намерите

София, п.код 1000, ул. "Христо Белчев" 3, ет. 2

+359 876 30 60 42

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.