Всички новини

НМФ с представител в конференцията "Какво е бъдещето на Европейската стратегия за младежта след 2018 година?"

Rate this item
(0 votes)

В периода 3-4 май 2017 г. в Брюксел се проведе европейска конференция „Бъдещето на Европейската стратегия за младежта“. Датите не са случайни и съвпадат с Европейската седмица на младежта (1-7 май), а събитието събра на едно място десетки младежки представители от цяла Европа, както и млади хора, припознати като „двигатели на промяна“ (change makers) в своите общности.

Представени бяха и Националните „Еразъм +“ агенции като основен източник на ресурси за дейности в изпълнение на Европейската стратегия за младежта. Идеите и мненията на младите хора бяха внимателно изслушани от представители на Европейската комисия, които обявиха следващите месеци като „Година на слушането“, в която в диалог с млади хора, младежки организации и младежки работници ще събират идеите, които да залегнат в основата на Стратегията за следващите 7 години. Европейската стратегия за младежта е и основна тема на Структурния диалог в рамките на предстоящото Тройно председателство на Съвета на ЕС, в което България ще има водеща роля заедно с Естония и Австрия.

Българските представители на събитието от Национален младежки форум, Министерство на младежта и спорта, Център за развитие на човешките ресурси, българският „Change maker“ и представител на варненска младежка организация участваха в различни работни групи и дискусии. Национален младежки форум бе представен от Александра Мирчева като делегат на НМФ в Европейския комитет по наблюдение на Структурния диалог по време на Тройното председателство.

Освен панелните дискусии, основна част от програмата бяха работните групи, които създадоха препоръки към бъдещата Стратегия в сферите на:

- младежко овластяване и младежко включване

- ангажиране на по-широк кръг от заинтересовани страни при разработването и изпълнението на стратегията

- „структуриране“ или „преструктуриране“ на диалога – нови методи

- връзка между Стратегията и източници на финансиране на дейности по нейното изпълнение

- инструменти за приложение на резултатите от Структурния диалог в секторни политики за младежта

Събитието завърши с отбелязване на 30 години от началото на програмата "Еразъм+" и вдъхновяващи представяния на младите хора, „двигатели на промяна” от всяка една държава!

Read 1082 times
More in this category:

За нас

Мисията на Национален младежки форум е да представлява интересите на младите хора в България и техните нужди, извеждайки на преден план значението и важността на младежките организации, тяхното развитие и участие в социалните и обществено-политическите процеси и да осигурява ефективен структурен диалог чрез сътрудничеството със съответните заинтересовани страни и институции, взимащи решения в младежката политика.

Бързи връзки

  • Организации
  • Устав
  • Звено от треньори
  • Управителен съвет 2016
  • Младежки фокус

Как да ни намерите

София, п.код 1000, ул. "Христо Белчев" 3, ет. 2

+359 876 30 60 42

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.