Всички новини

За конференцията "Качествена заетост за устойчиво развитие" и една много интересна анкета

Rate this item
(0 votes)
На 29-ти и 30-ти май в София се проведе международна конференция на тема "Качествена заетост за устойчиво развитие", с млади участници от Европа и България, организирана от партньорите ни Фондация "Фридрих Еберт" и Европейския младежки форум. 
 
По време на първия панел говори Саша Безуханова за това какви възможности за качествена заетост и за устойчиво развитие крие дигиталната среда. Правейки преглед на бързо променящия се свят, тя коментира основните тенденции и факти в прилежащия му свят на заетост в сферата на дигиталните технологии и предприемачество. Подчертавайки увеличаващата се значимост на дигиталността във всяка индустрия и сфера на бизнес дейност, г-жа Безуханова показа как дори базовите умения търсени у служители са се изменили спрямо дигитализацията и новите форми на съвместна работа и колаборация, а също и как ще продължат изменението си в тази траектория до 2030. Във връзка с работните умения, тя дискутира нуждата от предаването на тези умения чрез съответните промени във формите на традиционното образование. В заключение, участниците бяха призовани да използват визионерски поглед, за да включват младите чрез стратегии за заетост, които са подготвени за и очакващи идващия коренно различния свят на заетост и гражданско участие в бъдещето и бъдещето на дигиталната икономика, според Безуханова.
 
Вторият панел на деня бе углавен от Валтер Небулини - експерт от Международната Организация на Труда в Женева, началник на програмния им отдел по младежка заетост. Небулини схематично и методични обясни за всички присъстващи в какво се състои основната работа на МОТ. Освен историята и настоящата рамка, Небулини ни запозна с резултатите от последното проучване по рамката и текущите тенденции в заетостта в европейски мащаб - WESO, 2016. Той поясни и как конкретно организацията изследва младежта и това, че отскоро в дейностите си проявяват интерес у младите по света и техните възприятия по въпросите за заетост. Като заключение той повтори за пореден път принципа, че качествената заетост няма как да съществува без да е устойчива - било то както директно за природата, така и за обществото в което се случва, и призова всички млади да попълнят текущото им проучване за стремежите и очакванията на младите в контекста на 'бъдещето на заетостта'.

Проучването можете да намерите тук. Подканваме Ви да се включите в проучването, тъй като прогресът в младежкия сектор се постига чрез споделяне на информация и създаване на реален диалог от младите за младите! Ние вече попълнихме анкетата, а вие? 
Read 1141 times
More in this category:

За нас

Мисията на Национален младежки форум е да представлява интересите на младите хора в България и техните нужди, извеждайки на преден план значението и важността на младежките организации, тяхното развитие и участие в социалните и обществено-политическите процеси и да осигурява ефективен структурен диалог чрез сътрудничеството със съответните заинтересовани страни и институции, взимащи решения в младежката политика.

Бързи връзки

  • Организации
  • Устав
  • Звено от треньори
  • Управителен съвет 2016
  • Младежки фокус

Как да ни намерите

София, п.код 1000, ул. "Христо Белчев" 3, ет. 2

+359 876 30 60 42

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.