Всички новини

Младежки компас - къде и какво ще се случва на 12 август - Международен ден на младежта?

Rate this item
(0 votes)

Какво му е важното на 12 август и защо по средата на горещото лято трябва да се спрем и да отбележим и тази любопитна дата? 

На 17 декември 1999г. с резолюция 54/120 Общото събрание на ООН приема препоръките на Световната Конференция на министрите, отговорни за младежта, 12 август да бъде обявен за Международен ден на младежта. Общото събрание препоръчва на съответната дата да бъдат организирани публични събития и инициативи в подкрепа на този ден. 

През декември 2009 година Генералната Асамблея на ООН приема резолюция А/RES/64/134, с която обявява началото на Международната година на младежта. Тя започва на 12 август 2010 година продължава до 12 август 2011 година.

Защо е важно да отбелязваме този ден? Международният ден на младежта дава възможността на нас, младите, да напомним, че една от най-важните задачи на съвременното общество е да се научи да включва новото поколение в процеса на взимане на решения. Младежкото включване и овластяване са цели, важни не просто за младите, но и за цялостната общественост, тъй като младите сме настоящите и бъдещите "desicion maker-и" на съвременния свят. Затова е време да вземем думата! 

По повод Международния ден на младежта от Национален младежки форум искаме да ви предоставим един своеобразен младежки компас за това къде и какво ще се случва на 12 август 2017 година из България. Ако си наблизо до някое от предложените събития, включи се в тях и сподели впечатленията си с нас, а ако знаеш за някое готино младежко събитие, което ние сме изпуснали, информирай ни и стани част от нашия младежки компас! 

Започваме с концерт, който ще се проведе в младежката столица на Европа за 2017 година - Варна. Организаторите на събитието от Министерство на младежта и спорта, Община Варна и Варна - Европейска младежка столица 2017 ще те срещнат със свежи изпълнители като Невена Пейкова, Plamen & Ico, Михаела Маринова, Кристиян Костов, Дарина Йотова и Pavell & Venci Venc'. Концертът е с вход свободен и ще започне в 20:00 ч. на входа на Морската градина във Варна. Там ще ви чакаме и ние от Национален младежки форум, за да потанцуваме и да си поговорим. Повече за концерта и предхождащите го събития можеш да намериш тук: 

https://www.facebook.com/events/1801682896527297/

AIESEC Bulgaria пък ти предлагат нещо интересно във Велико Търново - "Обиколи света без да излизаш от вас!". Ще имаш възможността да се запознаеш с програмата Global Family, която ти дава възможност да настаниш чуждестранен доброволец на възраст между 16 и 29 години в своя дом за период от 2 до 6 седмици. Така той или тя ще взима участие в доброволческите проекти на AIESEC, свързани с целите за устойчиво развитие на ООН, a твоето семейство ще допринася за личностното му развитие, показвайки нашата култура и гостоприемство. За повече информация следи събитието на AIESEC Bulgaria във Facebook: 

https://www.facebook.com/events/119491531967819/

Ако пък си по южното ни крайбрежие, Национално сдружение "Младежки глас" те чакат в Бургас с "Let's Dance and Sport Burgas 2017". В партньорство с Община Бургас и Министерство на младежта и спорта те ще ти дадат възможността да потанцуваш, да поспортуваш и да се позабавляваш. Входът отново е свободен и програмата започва в 18:30 ч. За повече информация разгледайте тук: 

https://www.facebook.com/events/1767355256612098/

Горнооряховският младежки парламент пък организира "Европейски игри в парка". Ако сте близо до Горна Оряховица, наминете и рисувайте върху тениски, участвайте в образователни игри и се включете в целенето с водни балони в парк "Христо Ботев" в Горна Оряховица. Програмата на събитието започва в 10:00 ч. Повече информация тук: 

https://www.facebook.com/events/1812923902057301/

В Стара Загора можете да станете част от еко пътешествието "Нашата малка река", организирано от МИКЦ "Къщата на архитекта". Затегнете връзките на най-удобните си маратонки и се впуснете в младежкото приключение из парк Бедечка. Водач и разказвач ще бъде Иван Иванов, познат още като Ванката Зеленобалкански. Походът ще започне в 10:00 със сборен пункт пред магазин Лидъл – срещу парк Бедечка. Повече информация потърси тук:

https://www.facebook.com/events/476864222687809/

От Национален младежки форум приканваме всички да последват своя младежки компас и да ни споделят къде ги е отвел той на 12 август - Световния ден на младежта! 

 

 

Read 1099 times
More in this category:

За нас

Мисията на Национален младежки форум е да представлява интересите на младите хора в България и техните нужди, извеждайки на преден план значението и важността на младежките организации, тяхното развитие и участие в социалните и обществено-политическите процеси и да осигурява ефективен структурен диалог чрез сътрудничеството със съответните заинтересовани страни и институции, взимащи решения в младежката политика.

Бързи връзки

  • Организации
  • Устав
  • Звено от треньори
  • Управителен съвет 2016
  • Младежки фокус

Как да ни намерите

София, п.код 1000, ул. "Христо Белчев" 3, ет. 2

+359 876 30 60 42

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.