Всички новини

Какво бе реализирано по случай Международния ден на младежта във Варна?

Rate this item
(0 votes)

Преди седмица ви окуражихме да последвате своя младежки компас и да ни споделите къде ви е отвел той на 12 август – Международния ден на младежта. Сега искаме да ви разкажем къде ни отведе нашият. Ако едно нещо сме научили, то е, че тази година компасът винаги води към магнетичната Варна – Европейската младежка столица за 2017г. В духа на нашето мото “Време е младите да вземат думата!” в рамките на 3 дни реализирахме 5 важни активности за качественото участие и включване на младите хора на локално, национално и глобално ниво. А сега искаме да ви разкажем какво постигнахме в рамките на нашия престой. Ето какво се случи във Варна - Европейска младежка столица 2017 в периода 10-12 август:

 

Две паралелни обучения по Структурен диалог

Обучението "Структурен диалог и младежко включване"събра над 20 млади хора от цялата страна, за да повиши информираността за процеса на Структурен диалог на национално и европейско ниво, както и за българското председателство на Съвета на ЕС и ролята на младите хора в създаването на следващата Европейска младежка стратегия. По време на събитието участниците натрупаха знания и умения за включване в процесите на вземане на решения. Чрез методите на неформалното образование участниците развиха своите комуникационни и презентационни умения, умения за аргументиране на идеи и участие в срещи между млади хора и институции. Участниците на обучението ще имат възможност да бъдат избрани за следващите младежки делегати на България на следващата европейската младежка конференция в Талин, Естония през октомври тази година.

За първи път в България се състоя и обучение за младежки посланици на младежкото включване, които ще имат за задача да:

-  информират млади хора в своите градове за процеса на Структурен диалог;

- консултират и събират мненията на младите хора по време на шестия цикъл на Структурен диалог и председателството на Естония, България и   Австрия;

ангажират младежи и политици на съвместни срещи и обсъждания за общи решения на локални предизвикателства пред младите хора.

 Мотивираните посланици от различни градове в страната ще популяризират активно и темата на шестия цикъл на Структурен диалог “Младите хора в Европа - какво следва?” и ще допринесат мненията на младите хора в България да бъдат взети предвид на европейско ниво при изготвянето на препоръките за следващата европейска стратегия за развитие на младежта.

 

Национално проучване за състоянието на Структурен диалог в България

Паралелно на обученията започна работата и по националното социологическо проучване за състоянието на Структурния диалог в България, което изследва как се развива процеса от стартирането му в България. Проучването се реализира от Звено “Анализи и проучвания” на НМФ и е част от дейностите на Националната работна група по Структурен диалог към Министерство на младежта и спорта. Младите експерти от Звеното проведоха фокус групи с участниците в двете обучения и дълбочинни интервюта с представители на община Варна, отговорни за младежки политики, младежки активисти и представители на Варна - Европейска младежка столица. Проучването ще продължи, а през месец ноемрви ще бъдат представени резултатите от него.

 

Заседaние на Националнaта работна група по Структурен диалог

На 12-ти август се проведе и първото изнесено заседание на Националата работна група по Структурен диалог, председателствана от Национален младежки форум, а любезен домакин отново беше Варна - Европейска младежка столица. В заседанието се включиха представители на Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката, Община Варна и младежки организации като Организация на българските скаути, Асоциация за подпомагане на академичната общност, Български младежки червен кръст, Национално представителство на студентските съвети, Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите и Сдружение на младите психолози в България "4-ти Април". Основен фокус на обсъждания бяха дейностите на национално и местно ниво във връзка със Структурен диалог, подготовката на европейската младежка конференция в София и други национални събития за младите хора и младежките организации, които ще съпътстват българското председателство, както и ангажиране на всички заинтересовани страни в процеса.

 

Младежко изложение и честване на Международния ден на младежта

Освен с много работа, празникът беше отбелязан и с голямо младежко изложение и концерт в Морската градина на Варна под мотото “България обича младите”, организирани от Министерство на младежта и спорта в партньорство с младежки организации от Варна и страната. На различни шатри младежките организации представяха своите дейности, проекти и кампании - цветно, младежко и ангажиращо за малки и големи. Шатрата на Национален младежки форум беше и пространство за няколко от организациите членове на платформата, а Посланиците на младежкото включване приложиха наученото в действие и популяризираха Структурния диалог с интерактивни дейности. Вечерният концерт събра множество посетители на Морската столица.

 

Read 1087 times
More in this category:

За нас

Мисията на Национален младежки форум е да представлява интересите на младите хора в България и техните нужди, извеждайки на преден план значението и важността на младежките организации, тяхното развитие и участие в социалните и обществено-политическите процеси и да осигурява ефективен структурен диалог чрез сътрудничеството със съответните заинтересовани страни и институции, взимащи решения в младежката политика.

Бързи връзки

  • Организации
  • Устав
  • Звено от треньори
  • Управителен съвет 2016
  • Младежки фокус

Как да ни намерите

София, п.код 1000, ул. "Христо Белчев" 3, ет. 2

+359 876 30 60 42

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.