Всички новини

Национален младежки форум организира Национална конференция за доброволчество в България

Rate this item
(0 votes)

Преди няколко дена ти споделихме, че готвим нещо голямо по темата "Доброволчество" в България. Нека дръпнем завесата още мъничко. 

Работна група "Доброволчество" към УС на НМФ организира Национална конференция за доброволчество в България. Конференцията цели обединяване на доброволческите организации и доброволците на обща конференция, на която да се обменят добри практики от работата по проблемите на доброволчеството в България и унифициране на действията по решенията им.

Основни партньори на събитието са Община Варна и Сдружение "Варна – Европейска младежка столица". Част от конференцията ще са официални лица и чейнджмейкъри в областта на доброволчеството и отвъд нея. 

„Светът се променя с твоята доброта и воля“ е мотото, под което ще протече конференцията.

 Основните подцели, намиращи се в корените на този проект, са:

1. Застъпничество на концепциите за доброволчеството и съобразяване на спецификите на процесите, свързани с него в България.
2. Дефиниране на проблемите на доброволеца и предложения за решението им в хода на конференцията.
3. Допълване на вече съществуващите концепции за доброволческия труд и изграждането на платформите за подпомагане на доброволчески дейността.
4. Предложения за решения на проблемите в комуникацията между заинтересованите страни - бизнес, държава, доброволчески организации, организации, които работят с доброволци, и самите доброволци.
5. Допълване на концепциите, в съществуващите нормативни документи, засягащи процесите на доброволческия труд в България, както и проекта за Закон на доброволчеството.
6. Изграждането на дефиниции за връзките между доброволчески труд и добавената стойност за общностите на локално, национално и международно ниво.
7. Изясняване на процесите на създаване на различни типове общности, занимаващи се с доброволен труд и трудностите, пред които се изправят.

 

Целевата група на този проект може да бъде разгледана в два аспекта:

1. Млади хора, занимаващи се и тепърва навлизащи в света на доброволчеството.
2. Доброволчески организации и техни лидери (представители).

 

Резултатите, към които се целим, са:

1. В краткосрочен план целим обобщаване на получената информация в хода на конференцията за добри практики и решения на проблемите, свързани с доброволчеството.
2. В средносрочен план целим създаване на единна мрежа за по-добра комуникация между доброволческите организации и доброволците в България.
3. В дългосрочен план целим промяна на концепциите и решение на проблемите на доброволчеството на политическо ниво и приемане на Закон за доброволчеството в България.

Повече информация за събитието като дати, място на провеждането и участници ще предоставим скоро.

 

 

Read 1688 times
More in this category:

За нас

Мисията на Национален младежки форум е да представлява интересите на младите хора в България и техните нужди, извеждайки на преден план значението и важността на младежките организации, тяхното развитие и участие в социалните и обществено-политическите процеси и да осигурява ефективен структурен диалог чрез сътрудничеството със съответните заинтересовани страни и институции, взимащи решения в младежката политика.

Бързи връзки

  • Организации
  • Устав
  • Звено от треньори
  • Управителен съвет 2016
  • Младежки фокус

Как да ни намерите

София, п.код 1000, ул. "Христо Белчев" 3, ет. 2

+359 876 30 60 42

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.