Всички новини

Кaкво се случи на заключителната конференция на Европейската младежка карта?

Rate this item
(0 votes)

В периода 5-7 ноември в Брюксел се проведе заключителната Конференция на Европейската младежка карта по повод представянето на препоръки към следващата Европейска младежка стратегия.

В събитието се включиха младежи от над 10 европейски страни, които са обсъждали и конструирали резултата в продължение на няколко регионални срещи. Участник от страна на Националната младежка карта и Национален младежки форум е Райчо Райчев, който взе участие в регионалната среща през април в Прага. Младите хора имаха възможност да посетят Европейския парламент, където под домакинството на евродепутата от Европейската народна партия г-н Михаил Бони представиха и обобщиха темите и своите препоръки към следващата Европесйка младежка стратегия. На срещата присъстваха и г-н Алесандро Санеси - представител на Европейската комисия, г-н Майк Нелсън - представител на шотлантското правителство, г-н Адреа Касаменти, член на УС на Европейски младежки форум, директорът на ЕРИКА г-жа Ева Рейн, както и Манел Санчез - директор на Европейската младежка карта. В рамките на 2 часа под формата на кръгла маса участниците дискутираха най-важните теми за младите хора в Европа. Райчо Райчев, член на УС на НМФ, имаше отговорността да закрие дебата от страна на младите хора и да обобщи най-важните искания на младите хора за следващата младежка стратегия.

Три са основните стълбове на препоръки. Първият касае програмите за мобилност и това, че младите хора изпитват затруднения с процедурите по кандидатстване, срещат предизвикателства с осигуряването на транспорт или изпитват езикови бариери. Втората част от препоръките на младите хора са обвързани с новосъздадената младежка доброволческа програма на ЕК - Корпусът за солидарност. Младежите апелират програмата да бъде внимателно планирана, така че да бъде достъпна до всички млади хора и акцентират върху това, че очакват програмата да не се превърне в уникално решение за всички проблеми на младите хора. След успешното представяне на младите хора в Европейския парламент те разгледаха къщата на европейската история, където бе представена общата история и успех на страните в Европа. Силно впечатление след посещението си в иновативния музей, младите хора осъзнаха защо е важно да се идентифицират като европейци и да не позволяват национализмът да надделява. На следващия ден участниците направиха рефлексия на дебата в парламента и изготвиха последващ застъпнически план за действие, относно как и пред кого ще трябва да представят и отстояват настоящите препоръки.

Read 1082 times
More in this category:

За нас

Мисията на Национален младежки форум е да представлява интересите на младите хора в България и техните нужди, извеждайки на преден план значението и важността на младежките организации, тяхното развитие и участие в социалните и обществено-политическите процеси и да осигурява ефективен структурен диалог чрез сътрудничеството със съответните заинтересовани страни и институции, взимащи решения в младежката политика.

Бързи връзки

  • Организации
  • Устав
  • Звено от треньори
  • Управителен съвет 2016
  • Младежки фокус

Как да ни намерите

София, п.код 1000, ул. "Христо Белчев" 3, ет. 2

+359 876 30 60 42

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.