Portfolio 2 Columns

Народно чителище Бъдеще сега

Народно чителище Бъдеще сега

 
Нашата мисия:
Oбогатяваме процеса на личностно развитие и учене, вдъхновени от природата.
 
Работим в сферата на образованието и обучението на деца, младежи и възрастни в три основни направления:
· Личностно развитие;
· Отношение към общността и доброволчество;
· Връзка с природата и устойчиво развитие.
 
Народно читалище Бъдеще сега е организация с успешен ногогодишен опит в неформалното образование. До момента организацията е изпълнявала 5 големи проекта финансирани от ESF по ОПРЧР към МОМН, EEA Grant, чрез ФРМС, както и CEE Trust, ГЕФ и програмата за развитие на ООН и чрез Фондация Помощ за благотворителността в България и М-Тел ЕКО Грант. Проектите засягат областите на екологично неформално образование, гражданско образование, мотивиране иактивизиране на деца и младежи, работа с местните общности и демонстрационни
дейности. По Европейската програма „Младежта в действие” сме участвали в над 15 проекта, като партньорска организация и в момента работим, като изпращаща, посрещаща и координираща организация по ЕДС (EVS). През 2011 г. и 2012 г. заедно с нашите партньори от мрежата Ruckenwind реализираме четири много важни
проекта. Обучителният курс „Ruckenwind на практика – Обучение за подготовка на мрежа от партньори и специалисти за интеграция на младежи в неравностойно положение на регионално ниво“, дългосрочният проект „Строим и играем в Родопите“ и краткосрочните доброволчески проекти по ЕДС „Попътен вятър за нашето бъдеще 2011 и 2012“ са част от развитието на подхода и мрежата в България.
На регионално ниво из цяла България всяка година консултираме и участваме в редица проекти, като водеща и партньорска организация свързани с екология, социална интеграция, и младежки инициативи.
 
През 2012 г. започваме реализирането и на първия си партньорски проект в програмата за „Учене през целия живот“ - Грюндвиг – Face to success с партньорите ни от мрежата Ruckenwind.
От 2009 г. НЧ Бъдеще сега е Независим оператор на Международната награда за млади хора в България. Наградата е една от най-големите програми за личностно развитие, работеща в 132 държави по целия свят.
Организацията е и член на CEEweb for Biodiversity, Rückenwind – подкрепа за  младежи в неравностойно положение и Мрежата от центрове за устойчив обмен Живи места и YEU International– мрежа за развитие на неформалното образование сред младите хора в Европа и по света. Чрез всеотдайна работа с деца и младежи ние помагаме да случим позитивната промяна, която искаме да видим в света! За постигането на тази цел читалището създава и провежда програми за неформално учене, летни, зимни лагери, приключенски пътувания, работилници и фестивали, в които младежите и децата натрупват много полезен опит докато се забавляват.
 
Читалището обединява лъчезарен екип от млади професионалисти и ентусиазирани хора. Интересите ни са задълбочени в разработване на специализирани програми, за неформално и извънкласно обучение и образование на деца и младежи в следните направления: личностно развитие, отношение към природата и гражданско образование с грижа за общността.
 
През 2009г. създадохме “Работилница за идеи” – уникална младежка инициатива за разработване на проекти, социално включване и избухване на творческа енергия. От тогава до днес над 300 младежи от цяла България са минали през работилниците, като са създали над 100 младежки проекта и реализирали 70 от тях. В читалището членуват 53 души. Работим с десетки експерти в областта на образованието, екологията и младежката активност. В нашите дейности и проекти въвличаме стотици доброволци.
По методиката за подготовка на инструктори за работа в програмите на Читалището сме обучили 97 инструктори от 2007 г. до днес.
НЧ Бъдеще сега е организатор на TEDxYouthSofia за 2010 година, за което получихме награда за Гражданска инициатива на читалище за 2010 г. През 2011 г. предавахме на живо TEDGlobal2011 от Единбург и най-голямата TED конференция в България – TEDxSofia през 2012 г., с което допълнително популяризирахме и донесохме иновациите на TED пред българската публика. „Бъдеще сега” е призната базова институция на СУ „Св. Климент Охридски” за обучение и стаж в специалността „Неформално образование” за учебната 2011-
2012 г. „Бъдеще сега” има изграден капацитет и в обучението на деца и младежи в сферата на биоземеделието – създаване на учебни модули-игри и практически обучения по биоземеделие и опазване на околната среда за деца и младежи. Интересите ни са задълбочени в разработване на специализирани програми, за неформално и извънкласно обучение и образование на деца и младежи в следните
направления: личностно развитие, отношение към природата и гражданско образование с грижа за общността и доброволчество.

Презентация на организацията, може да изтеглите тук: НЧ “Бъдеще сега 2006″

 

Date

06 Февруари 2016

Categories

Местни организации

За нас

Мисията на Национален младежки форум е да представлява интересите на младите хора в България и техните нужди, извеждайки на преден план значението и важността на младежките организации, тяхното развитие и участие в социалните и обществено-политическите процеси и да осигурява ефективен структурен диалог чрез сътрудничеството със съответните заинтересовани страни и институции, взимащи решения в младежката политика.

Бързи връзки

  • Организации
  • Устав
  • Звено от треньори
  • Управителен съвет 2016
  • Младежки фокус

Как да ни намерите

София, п.код 1000, ул. "Христо Белчев" 3, ет. 2

+359 876 30 60 42

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.