Млади хора и политици се обединяват около младежка визия за развитие на България

Да, прочел си правилно – млади хора и политици обсъдиха на по кафе младежката визия за развитие на БългарияНа 3 и 4 декември, в „Театър София“ проведохме конференция на бъдещето, където млади хора от цялата страна се обединиха около визията си за България до 2025 година. Конференцията е част от процеса на Структурен диалог в България и има за цел да предостави препоръки към следващата Национална младежка стратегия, която ще се изработи през 2019 година и ще влезе в сила от 2020 година. Разбира се, не трябва да забравяме, че съвсем наскоро бе приета Европейската младежка стратегия, част от която са и Европейските младежки цели, но за тях ще си говорим друг път. Процеса по Структурен диалог се финансира от Европейската комисия, а конференцията „Форум Младеж 2.0“ беше подкрепена от нашите приятели и партньори от Julius Meinl България.

Защо правим всичко това? Защото наш приоритет е младежкото включване и овластяване и ние вярваме, че младите хора са не само бъдещето, но и настоящето и ние трябва да си вземем думата и да сме равноправни партньори при изработване на национални политики, особено тези засягащи нас!

Но нека ти разкажем как премина конференцията!
Първият ден започнахме с едно много интересно проучване за младите хора, направено от „Галъп Интернешънъл“ и представено ни от изпълнителния директор – Първан Симеонов. След този летящ старт, започнахме и се вгледахме в миналото – кои са важните събития и как са ни засегнали като млади хора, как тези събития са повлияли на младите хора, на икономиката, политиката, обществото, как се е оформила средата в България. След това преминахме към обсъждане на настоящето – какво е настоящото състояние на образованието и технологиите, обществото, политиката и икономиката, от какво се гордеем и за какво съжаляваме. Накрая на деня завършихме с визионерство – как си представяме средата на младите хора в България през 2025 година. Това беше един страхотен и динамичен ден, изпълнен с много емоции, но и продуктивни дискусии и различни мнения. Искрено благодарим на всички участници, които се отдадоха на процеса.

Неусетно дойде и вторият ден от конференцията – беше напечено, нека си признаем! Започнахме деня с дискусия в две група над основните цели и дейности, които искаме да видим като приоритетни в младежките политики до 2025 година. След много работа и разпалени дискусии стигнахме до 4 цели и много дейности към тях, които ще можеш да разгледаш в доклада от конференцията, но накратко изглеждат така:

 • Качествено и иновативно образование и учене през целия живот
 • Социално включване и активно гражданско общество
 • Създаване на условия за екологичен и здравословен начин на живот
 • Младежко овластяване, включване и участие

И всичко, което изработихме заедно, ние от Национален младежки форум ще оформим като документ и ще изпратим до всички парламентарно представени партии, както и до всички министерства в България, за да знаят каква е визията на младите хора за страната до 2025 година. Но преди да завършим втория ден от конференцията, оставаше още една много важна част – да пием по кафе с нашите политици. Благодарим на всички, които уважиха поканата ни и дойдоха, за да им споделим визията си, а това бяха:

 • Мая Манолова, Омбудсман на Република България;
 • Теодор Стойчев, Ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България;
 • Антон Ластарджиев, Постоянен секретар на отбраната;
 • Александър Сиди, народен представител от комисията по връзки с неправителствените организации и жалби на гражданите;
 • Димитър Данчев, народен представител от комисията по икономика и туризъм;
 • доц. Милен Михов, народен представител от комисията по образованието;
 • Петър Витанов, народен представител от комисията външна политика;
 • Веселина Георгиева, Министерство на младежта и спорта;
 • Александрина АнгеловаМинистерство на образованието и науката;
 • Елена ТоневаМинистерство на вътрешните работи;
 • Андрей Обретенов и Деница Фокапредставители на Министерство на труда и социалната политика
 • Милена Караангова, представител на Център за развитие на човешките ресурси.

Благодарим на всички участници във Форум младеж 2.0! За нас беше удоволствие да споделим тези два дни с вас. Следете всичко за нас от страницата ни във фейсбук, както и се абонирайте за нашия имейл бюлетин – най-долу на сайта ни. И не забравяйте да споделите тази статия с приятелите си в социалните мрежи – можете да използвате бутоните за споделяне в ляво 😀