Как да поддържаме психичното си здраве по време на несигурни времена

Важно е да се грижим за психичното си здраве, особено когато сме затворени вкъщи за дълго време!

Днес зависи от вас да започнете да правите здравословен избор. Избор, който е здравословен не само за вашето тяло, но е здравословен и за вашия ум!

Навлизаме в безпрецедентни времена, провокирани от епидемията с Коронавирус. Никой не знае как или колко дълго ще продължи. Непредвидено последствие е, че психичното ни здраве може да пострада, докато се държим настрана, разделени от нашите семейства, приятели, съседи и колеги.

Добрата новина е, че има много положителни неща, които ние и нашите семейства можем да направим, за да останем максимално здрави физически и психически.

1. Фокусирайте се в настоящето 

Нашите умове имат склонност да ровят в миналото или да вървят напред към бъдещето, понякога свързваме тези мисли и с негативни емоции. Тази тенденция често се изостря по време на стрес. Противоотровата за този стрес, който си причиняваме сами, е да се фокусираме върху настоящия момент – трябва да обърнем внимание какво се случва в нашите умове, тела и средата около нас, с доброта и любопитство.

Ако откриете, че умът ви е претоварен, легнете и се настройте според усещанията в тялото си, като се отпуснете. Поставете една си ръка върху корема, а другата  ръка върху гърдите си и докато дишате нормално навътре и навън през носа, бройте 10 пълни вдишвания.

Може да си изтеглите и изпробвате едно от многото безплатни приложения за т. нар. “Mindfullness” или с други думи “Осъзнатост в настоящия момент” като: www.headspace.com

2. Останете физически активни.

Когато сме физически активни, това поддържа телата ни здрави, имунната ни система силна и умовете ни в отлично състояние. Физическата активност изгаря стресовите хормони като по този начин се чувстваме спокойни, фокусирани и заредени с енергия.

Може да опитате:

Почистване на къщата.  Почистването всъщност се отчита като „умерена“ активност – така че не само ще си направите добра тренировка, но ще получите и чиста къща!

Раздвижете  деня си с кратки тренировки със скокове, коремни преси или бягане на място.

Бъдете активни с близките си, като може да си направите групова тренировка. 

Може да разходите и кучето, но все пак имайте милост към горкото животно. 

За да постигнете още по-голям ефект, може да започнете да практикувате и йога. Така ще държите в тонус освен тялото и духът си.

3. Смейте се

Смехът ни кара да се чувстваме добре, повишава имунната ни система и ни помага да поддържаме нещата в перспектива. Споделеният смях укрепва връзките помежду ни и, тъй като смехът е заразителен, ние се смеем повече, когато се смеем заедно.

Можете да опитате следното:

Споделяйте вицове у дома и онлайн с приятели.

Гледайте забавни видеа и филми.

Опитайте йога на смега; има много видеа в YouTube. 

Някои изследователски доказателства, твърдят че дори фалшивият или принудителен смях може да подобри настроението и благополучието.

4. Практикувайте доброта

В моменти на нужда, често виждаме най-доброто от човечеството. Защото точно тогава, хората се втурват, за да помагат на другите.

Предложете да напазарувате неща от първа необходимост за ваши съседи и възрастни хора под карантина.  

Може би сега е моментът да дарите малко пари за благотворителност.

Бъдете любезни към близките си. Напрежението може да нарасне сериозно, когато се почувствате в капан, стоейки постоянно вътре. Направете си чаши чай, прегръщайте, правете комплименти.

Свържете се с приятели и семейство си и ги уведомете, че мислите за тях. Вземете телефона и  направете видео разговор с вашите баби и дядовци, така че да се почувствате свързани.

5. Съсредоточете се върху доброто и позитивното.

Има достатъчно проучвания, които показват, че целенасоченото фокусиране върху добрите неща в нашия живот и изразяването на благодарност – може да подобрят нашето благосъстояние.

 Лесно е да се поддадем на естествените си „негативни пристрастия“, тъй като мозъците ни се стремят да ни предпазят от вреда, но можем да се противопоставим на това, като съзнателно се съсредоточим върху доброто и позитивното, дори и през такива трудни времена.

Може да си изберете специална тетрадка, в която с края на всеки ден да записвате своите три положителни неща за деня, без значение колко дребни са те. Например: (многоцветна дъга в небето, още един ден без симптоми, смешна шега, която сте чули …). Невероятно е какво ще забележите, когато си поставите за цел да обръщате внимание на малките позитивни неща във вашето ежедневие. 

Споделяйте поне по една положителна история с други хора всеки ден.

Оценявайте подкрепата на околните и кажете „благодаря“ за всички малки неща, които другите правят за вас. Връщайте тези жестове на грижа.

6. Продължавайте да учите 

Нашите умове се нуждаят от предизвикателство и стимулация, за да останат здрави, поради което научаването на нови неща е един от петте начина за благополучие.

Всички онези книги, за които все не ви остава време да прочетете? Прочетете ги. Прочетете ги всички!

Започнете онлайн курс. Сега е идеалното време да придобиете нови знания или да започнете да усвоявате ново умение, Има много страхотни безплатни курсове, достъпни на онлайн платформи като www.coursera.org или www.edx.org

Децата могат да изследват тема, която ги интересува, след това да споделят пет идеи или факти, които са научили с някой друг. 

Използвайте и уебсайта на BBC за обучение.  www.bbc.co.uk/learning/subjects/childrens_learning.shtml

7. Свързвайте се

Свързването с другите е още един от „петте начина за благополучие“. Изследванията показват, че хората, които имат по-богати социални отношения, са най-щастливи. Качеството на взаимоотношенията дори е свързано с физическото здраве, ученето и дълголетието. 

Социалното дистанциране не означава, че не можете да поддържате връзка с близки, колеги и приятели. Нека хората знаят, че се интересувате от тях. Поддържайте връзка, особено с тези, които може да са по – изолирани или самотни.

Всеки ден се свързвайте с различен човек, с когото не сте разговаряли от доста време.

Използвайте технологии като видеообаждане на WhatsApp, Facetime, Zoom или Skype, за да поддържате връзка помежду си. 

Обърнете внимание на положителните качества на другите хора (например силни страни като постоянство, доброта, надеждност и т.н.) и им направете комплименти. 

8. Концентрирайте се върху силните страни

Силните качества на характера са от съществено значение за поддържането на благосъстоянието. Изследвания (вж. VIA Институт за характера) показват, че разпознаването и работата със силните ни страни увеличава нивата ни на щастие.

Идентифицирайте петте си най- силни страни и помислете как те могат да ви помогнат да се справите в тези предизвикателни времена. Помислете и как с тези силни страни може да помогнете на останалите около вас. 

Предизвикайте семейството и приятелите да използват определена силна черта от техните характери по нови начини.

Гледайте филм или прочетете книга, след което обсъдете с другите силните страни на героите от сюжета. 

Не забравяйте, че нищо не трае вечно, колкото и лошо  да се чувствате в момента. Човешките същества често растат и развиват себе си, именно чрез несгоди.

Това е  невероятно време на предизвикателства, но всички сме заедно в това изпитание и можем да използваме тази възможност, за да преоткрием нашето споделено битие. 

Източник: Action for happiness
Превод и адаптация: Национален младежки форум