Младите говорят с министър-председателя за гражданското участие и заетостта на младите

Часове преди да подаде оставка министър-председателят акад. Николай Денков отговаряше на въпроси пред 300 младежи в Аулата на Софийски университет “Св. Климент Охридски” на събитието “Младите говорят с министър-председателя”, организирано от младежки организации.

В началото на събитието, председателят на Национален младежки форум – Атанас Г. Радев изнесе реч, която ясно очерта, че това е безспорен акт на утвърждаването на ролята на младежките организации в демократичния процес.

Преди да отговори на въпросите на младите хора – академик Николай Денков запозна присъстващите, с основните приоритети, над които правителството е работило през изминалите девет месеца.

След своето обръщението към присъстващите, премиерът отговори на въпроси, които младите хора задваха, чрез платформа, а модераторите на събитието – Симеон Иванов и Дария-Лора Дачева предаваха към него .

Основните теми, които вълнуваха младежта бяха свързани със заетостта на младите хора, взаимодействието с гражданското общество и насърчаването на гражданското участие. 

“Без да искаме младежта остава надолу в приоритетите.  Програма Еразъм +, която се управлява от Център за развитие на човешките ресурси е под шапката на Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта. Това е само един от примерите, в които се показва, че младежката политика трябва  да е хоризонтална за всички министерства.” – заяви Денков.

На въпрос трябва ли да бъдат забранени неплатените стажове, премиерът отговори: 

“Стажовете трябва да са платени. Дефицитът на кадри е толкова остър, че работодателите най-сетне разбраха, че не държавата трябва да направи нещо, а бизнесът, като е необходимо да работи пряко с висшите училища и професионалните гимназии. 

Друг интересен въпрос бе зададен, а именно: “Как да се задълбочи взаимодействието с гражданските организации в страната?”. 

“Всичко опира до инициатива – пример затова е днешното събитие.Сега се обсъжда как да се подобри финансирането на гражданските организации – има идеи и се опитват да ги доразвият. Студентските съвети са показали, че когато има желание и умение – резултатът е на лице.” – категорично заяви министър-председателят като изрази благодарностите си към студентските съвети.

“Може ли държавата да приложи мерки, за да се подобри ангажирането и участието на младите и кой да бъде инициатора на тези мерки?”- попита човек в залата.

През последните години има положително развитие в тази посока – ученическите съвети и парламенти започват да работят. Самият факт, че сте тук днес, означава че ви интересува тази тема. Това, което е най притеснителното е, че една голяма част от младежите не разбират защо трябва да се ангажират с такъв тип дейност и защо изобщо трябва да се интересуват от политика. И ако ме питате защо е така – защото голяма част от политиците показват най грозната част на политиката. Политиката е начин заедно да се научим как да работим по-добре, но това става чрез анализи, а не чрез размятане на обиди и квалификации.Ако можем нещо да напраивм заедно – е да даваме личен пример как се прави политика. – коментира Денков 

В края на разговора – Атанас Г. Радев връчи на акад. Николай Денков Отворено писмо на Национален младежки форум, относно мерките в сектор „Младеж“, част от Програмата за Управление на Република България юни 2023 г. – декември 2024 г.

“Без значение от позицията – преди или след ротация, работата в посока развитието на младежите в България е кауза, от която никой от властимащите няма как да се откаже. Уверявам ви, че връченото ми отворено писмо, ще бъде обсъдено с Мария Габриел.”, каза Николай Денков. 

Събитието “Младите говорят с министър-председателя” се организира от Национален младежки форум, Студентска асоциация за изследване на международните отношения, Студентски клуб на политолога, Студентски дипломатически клуб, Клуб “Европеистика” и Активни политики. Със специалното съдействие на Студентски съвет при Софийски университет.