Рецепта за самостоятелност

Запознай се с Алек! Той е:

  • Обучител от звеното на НМФ,
  • Възпитател във Фондация „Конкордия България”,
  • Водещ на младежки клуб към Фондация „П.У.Л.С.”.

Защо трябва да можем да готвим?

По време на криза имаме възможността да сме близо до близките си, но за всеки млад човек е важно да придобие умения за самостоятелен живот. Моментът е много подходящ да попием от мъдростта на родителите си и да научим нещичко от случващото се в кухнята. Всеки, който иска да започне самостоятелен живот се сблъсква с трудността как и какво да сготви, колко време ще отнеме, дали крайният резултат ще става за ядене и дали няма да е много трудно. В настоящият момент алтернативата да отидем и да си вземем нещо готово не е най-доброто решение, затова Ви представям малко от опита си като социален работник и възпитател, една рецепта, която е вкусна, лесна и по силите на всеки млад експериментатор в кухнята. Тази рецента е част от нещата, чрез които учим младите хора в социални услуги да бъдат подготвени за живот.

Продукти:

  • Сметана за готвене – 1 кутия;
  • Картофи – 400/500 грама;
  • Черен пипер;
  • Чесън;
  • Кашкавал – 100/150 г.
  • Мазнина олио, масло или тн.
  • По предпочитание можете да добавите: Сирене и/или бекон

Какво друго ти е нужно?

  • Дъска
  • Нож
  • Съд за печене по-възможност по-дълбок (може да се изпозва гювеч)
  • Капак или аломиниево фолио
  • Ренде

След като осигурим всичко е време за готвене. Измиваме и нарязваме картофите на кръгчета. В купичка правим сос от сметаната, като към нея добавяме смачкан/ситно нарязан чесън и черен пипер, след което разбъркваме добре. Отделно настъргваме кашкавал.

Намазваме съда за печене с малко мазнина и слагаме един ред картофи, колкото да запълнят дъното на съда, след което с лъжица поливаме със сметановия сос и поръсваме с кашкавал. Поставяме втори ред картофи и повтаряме упражнението. Правим това колкото пъти е възможно в съда, обикновенно стават два или три реда. Върху последния ред картофи поливаме със сос, слагаме целият останал сос и обилно поръсваме с настъргания кашкавал. Захлупваме или затваряме с аломиниево фолио.

Време е за печене. Поставяме съда в фурна на 200/250 градуса. След 30 мин. проверяваме. С оглед на това, че картофите се пекат и задушават е възможно да се наложи да ги оставим за още 10, 15 мин. ако след това картофките са изпечени, премахваме капака и оставяме за още 5 мин в фурната за да може да се получи красива коричка от кашквала.

С тази рецепта можеш да зарадваш близките си, можеш да похапнеш вкусно, да ексериментираш като добавяте различни продукти и спокойно можете да кажеш, че можеш да готвиш вкусотии.

Използвай времето вкъщи, за да научиш още различни кулинарни тайни от семейството и приятелите си, тези знания ще са необходими, когато се завърнем към обичайния си ритъм на живот.

Не забравяйте да почистите след готвенето! Спазването на хигиена е част от уменията за самостоятелност.