Рецепта за самостоятелност
Запознай се с Алек! Той е:
- Обучител от звеното на НМФ,
- Възпитател във Фондация „Конкордия България”,
- Водещ на младежки клуб към Фондация „П.У.Л.С.”.
Защо трябва да можем да готвим?
По време на криза имаме възможността да сме близо до близките си, но за всеки млад човек е важно да придобие умения за самостоятелен живот. Моментът е много подходящ да попием от мъдростта на родителите си и да научим нещичко от случващото се в кухнята. Всеки, който иска да започне самостоятелен живот се сблъсква с трудността как и какво да сготви, колко време ще отнеме, дали крайният резултат ще става за ядене и дали няма да е много трудно. В настоящият момент алтернативата да отидем и да си вземем нещо готово не е най-доброто решение, затова Ви представям малко от опита си като социален работник и възпитател, една рецепта, която е вкусна, лесна и по силите на всеки млад експериментатор в кухнята. Тази рецента е част от нещата, чрез които учим младите хора в социални услуги да бъдат подготвени за живот.
Продукти:
- Сметана за готвене – 1 кутия;
- Картофи – 400/500 грама;
- Черен пипер;
- Чесън;
- Кашкавал – 100/150 г.
- Мазнина олио, масло или тн.
- По предпочитание можете да добавите: Сирене и/или бекон
Какво друго ти е нужно?
- Дъска
- Нож
- Съд за печене по-възможност по-дълбок (може да се изпозва гювеч)
- Капак или аломиниево фолио
- Ренде
След като осигурим всичко е време за готвене. Измиваме и нарязваме картофите на кръгчета. В купичка правим сос от сметаната, като към нея добавяме смачкан/ситно нарязан чесън и черен пипер, след което разбъркваме добре. Отделно настъргваме кашкавал.
Намазваме съда за печене с малко мазнина и слагаме един ред картофи, колкото да запълнят дъното на съда, след което с лъжица поливаме със сметановия сос и поръсваме с кашкавал. Поставяме втори ред картофи и повтаряме упражнението. Правим това колкото пъти е възможно в съда, обикновенно стават два или три реда. Върху последния ред картофи поливаме със сос, слагаме целият останал сос и обилно поръсваме с настъргания кашкавал. Захлупваме или затваряме с аломиниево фолио.
Време е за печене. Поставяме съда в фурна на 200/250 градуса. След 30 мин. проверяваме. С оглед на това, че картофите се пекат и задушават е възможно да се наложи да ги оставим за още 10, 15 мин. ако след това картофките са изпечени, премахваме капака и оставяме за още 5 мин в фурната за да може да се получи красива коричка от кашквала.
С тази рецепта можеш да зарадваш близките си, можеш да похапнеш вкусно, да ексериментираш като добавяте различни продукти и спокойно можете да кажеш, че можеш да готвиш вкусотии.
Използвай времето вкъщи, за да научиш още различни кулинарни тайни от семейството и приятелите си, тези знания ще са необходими, когато се завърнем към обичайния си ритъм на живот.
Не забравяйте да почистите след готвенето! Спазването на хигиена е част от уменията за самостоятелност.