В Северна Македония се проведе 21-вото издание на Международната младежка конференция

От 5-ти до 9-ти октомври в Крушево, Северна Македония се проведе 21-вото издание на Международна младежка конференция. Която е  доказателство за постоянните усилия на младите хора за промяна и създаването на по-светло бъдеще на региона, основано на сътрудничество и обща работа.

Участие взеха представители на всички страни от Югоизточна Европа, включително гости от Германия и Италия. Бе демонстрирано и силно българско участие, от Атанас Радев и  Христо Радославов, от Национален младежки форум, към българската делегация се включиха и  Александър Янев – младежки делегат на ООН, Ася Филипова и  Владислав Величков.

 

В сърцето на конференцията стои диалогът за европейските ценности и пътят към Европейската интеграция като по време на събитието заедно с млади хора от региона беше обсъден и проектиран път към по-добро младежко сътрудничество на Балканите. Бяха споделени най-новитe впечатления и реакции за геополитическите процеси, засегнати от съседите ни.

Заедно с експерти като Анета Арнаудовска – антикорупционен експерт, като преди да се присъедини към секретариата на RAI (Regional Anti-Corruption Initiative)  Арнаудовска е била съдия по наказателни дела и първи директор на Академията за съдии и прокурори на Северна Македония, както и член на две комисии в Съвета на Европа, от 2020г. се постави началото на диалог за корупцията и практиките на различните държави за борба с корупцията. 

Кристина Атовска, разследващ военен журналист,  сподели за необходимостта от отправянето на важни послания по време на кризи и войни. За ясното и силно разпространение на младежкия глас – Ива Петрунова, Боян Симисич и  Даяна Бериша коментираха потенциала на зелените политики. 

Панелите, в които българските представители взеха участие:

  1. Европейски ценности за бъдещето на региона
  2. Свободно отглеждане на корупция или не: Разкриване на въздействието на корупцията върху социалното сближаване и доверието в Западните Балкани.
  3. Младежта напредва: Впрягането на поколение Z в медийниото пространство за оформяне на нови разкази в Западните Балкани. 
  4. Устойчиви отпечатъци – Балансът в действие в рамките на ЕС – Западните Балкани, Съюз за устойчивост – Сътрудничество, конкуренция или компромис.

За пореден път от Национален младежки форум проявихме интерес към конферентното събитие, вярвайки че в Крушево се застъпваме за мисия и цели, сходни с тези на нашата организация. 

Миналата година отново бяхме част от събитието, линк към участието на Христо Радославов от предходното издание: https://nmf.bg/pokolenieto-ni-ima-istoricheski-shans-da-priobshti-zapadnite-balkani/