“Лигата на младите гласоподаватели – 2022” е предизборна кампания, която се проведе септември месец по повод изборите за Народно събрание. Организатори бяхме Национален младежки форум (НМФ), Студентска асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и Студентски клуб на политолога (СКП).

Целта бе да запознаем младите хора от Република България с програмите на партиите, които според социологическите проучвания ще минат прага от 4%. Това бяха:
КП “ГЕРБ – СДС”
КП “Продължаваме Промяната”
КП “БСП за България”
ПП “Възраждане”
КП “Демократична България”
ПП “Има Такъв Народ

Според някои проучвания ДПС и “Български възход” също преминаваха този праг, но нямат публикувана програма на своите сайтове. Поради тази причина липсват и в статията.

Освен това организирахме 3 дебата в сградата на СУ “Св. Климент Охридски”, които бяха популяризирани в социалните мрежи, бяха създадени събития във Facebook за всяко едно и по време на провеждането им се излъчваха онлайн, за да може повече хора да проследят тази важна информация:
Предизборен дебат за Външната политика – 07.09 – записът ТУК
Предизборен дебат за Младежка политика – 14.09 – запис ТУК
Предизборен дебат за Вътрешната политика – 21.09 – запис ТУК

Всеки един дебат имаше поканени представители от партиите, както и анализатори, които да споделят своите наблюдения над дискусията.
Участниците бяха представяни предварително с визитки в дадените събития, страниците на организаторите, както и на сторита, за да може младите да са възможно най-запознати.

Събитието имаше своя слоган – “Направи своя информиран избор”, както и тагове, с които да е по-лесно намирането и проследяването в социалните мрежи:#Избори2022 #ЛигатаНаМладитеГласоподаватели #СКП #НМФ #САИМО #НаправиСвояИнформиранИзбор

Бе създадена и Facebook група, където да се публикуват цялата информация структурирано и лесно достъпно.

От Национален младежки смятаме, че информираността на младите е от изключителна важност, за да може да вземат премислени и разумни решения.

Благодарим на всички, които направиха осъществяването на тази кампания възможно!