Конференция за бъдещето на Европа. Антоана Димитрова с призив към младите българи

Включването и участието в демократичните процеси на Европа, трябва да е право на всеки европейски гражданин. Конференцията за бъдещето на Европа цели да направи именно това посредством дискусии, дебати, срещи, инициирани от гражданите, а не от управленческите органи. 

Конференцията е доказателство за тежестта, която се придобива в мнението на обикновените хора, които искат да въздействат на какво и как работи Европейския съюз за тях. Тя е едногодишен процес, който ще приключи през пролетта на 2022 г.

От Национален младежки форум желаехме да разберем повече за този процес и да разберем дали наистина всеки може да участва в него. Потърсихме български представител, който е участвал в конференцията и открихме такъв в лицето на Антоана Димитрова, която беше достатъчно добра да ни сподели повече.

Антоана не е политик, но характера й не отстъпва  по важност. Тя е на 23 г. от Шумен и изучава социология в Софийски университет Св. Климент Охридски. Има силна любов към музиката и по-специфично пеенето. Развива този свой талант и професионално, докато е в Испания, а с връщането си на родна земя, носи вдъхновението и желанието да води международна и междукултурна комуникация. 

Какво е конференцията за бъдещето и как научи за нея?

Конференцията има за цел да събере обикновени граждани на случаен принцип в няколко пленарни заседания, където да дадат своята обратна връзка за това какво може да се подобри и направи в Европейския съюз. Научих за конференцията след случайно обаждане по телефона, без да съм кандидатствала за специфично участие. Предполагам съм участвала в свързан с тях проект. Поканиха ме в Страсбург и наблегнаха на това, че не търсят експерти или хора със специална подготовка. Естествено проявих интерес, защото това е начинът, по който обичам да се уча. Искам винаги да разширявам кръгозора си, да трупам знания и да се развивам. Учейки социология, това събитие ми беше полезно.

Частта със събирането на мнението на гражданите се състои в три сесии от по три дни, първата от които беше в Страсбург през септември, а вторатата се състоя онлайн в началото на ноември. 

В какво се изрази твоето участие?

В първата сесия участвах в панел, с тема “Демокрация, върховенство на закона, права и свободи, сигурност” с лекции от различни експерти, които да ни въведат. 

Разделиха ни на 15 групи, всяка с различна задача. Едната половина обсъждаха демокрацията и върховенството на закона, а аз бях в група обсъждаща свободата и сигурността. Чувството да съм в залите на парламента беше неповторимо, тъй като никога не съм била там досега. По време на дискусионните групи имахме модератор, който ни насочваше и ни помагаше в процесите. Началото беше като детска игра, очаквах да ме потопят в дълбокото веднага, но всичко се случи много постепенно. Нашият модератор, както и много от групата ми бяха испанци, което ме накара да се чувствам още по-интегрирана. Намерих много съмишленици. 

 

По време на втората сесия, стеснихме кръга на нашите теми и проблеми от септември. Поставиха ме в група с тема “Ангажиране и засилване на гражданското участие в ЕС”.

 

С каква мотивация пристигна в Страсбург?

Бях водена от желанието да бъде достоен за уважение човек. Да бъда пример за подражание. Така съм възпитана. Винаги съм търсела много неща, с които да се занимавам, но нещото, което ме накара да се старая и да се подобрявам е средата, в която забелязвам липса на ценности, морал, интерес и желание у хората да трупат знания.

Участието в подобни конференции, дискусии и дебати е от изключителна важност за бъдещето ни. Промяната често започва и само от един човек.

Достратъчно добре информирани ли са младите хора в България за конференцията?

Не мисля, че достатъчно хора са наясно. Много малко хора имаха представа. Когато се прибрах всички ме питаха, как изведнъж се озовах там. Какво и защо сме правели. Наш дълг е да се образоваме за Европа, Европейския съюз и институциите в него.

Гражданското участие не се свежда само до активности, то започва с мотивация и информираност. 

Изключително важно е да се подобри интереса на хората да се образоват и всичко трябва да започва от младите. Увеличава се апатията към познанието. Нямаме базови познания какво представлява Европейския съюз. 

В Португалия имат специален канал, който е посветен на това какво прави местното правителство за нацията. Ние просто гласуваме веднъж на 4 години и после не мислим за хората, които сме избрали. 

Имаме инструменти. Конференцията разполага с платформа, на която всеки, който не е участвал на тези заседания може да сподели своите мнения и идеи.

Какво те впечатли от конференцията?

Това, което ми направи впечатление и което споделих пред Шумен ТВ е разбиването на илюзията, която имах за Европа. Българите, често си говорим колко по-хубаво е в чужбина, а всъщност не е така. Младите хора в Европа имаме сходни проблеми дори в страните с развита икономика. 

Какви резултати очакваш?

Резултати ще има стига да се включват повече хора. За да имаме позитивни резултати трябва да наблегнем върху информирането и образоването в гражданско участие.

 

Ако отново получиш шанса, би ли искала да участваш в подобен проект?

Несъмнено. Не подлежи на обсъждане. Много е важно да имаме продуктивна среда. Трябва да се борим за нея.

Европейската общност не е враждебна към нас българите и Антоана е доказателство за това. Приканваме всички, до които стигне нейната история да се включат по един или друг начин, най-лесният от които е да посетят платформата за събиране на мнения и идеи. 

 

Бъдещето зависи от нас, а от нас се изисква да сме мотивирани и информирани.
 

Автор: Христо Радославов