XX-та Национална среща на младежките съвети и парламенти в България

От 29 до 31 октомври 2021 г. се проведе XX-ата Национална среща на младежките съвети и парламенти в България. Тридневното събитие се проведе в Младежки дом – Шумен, който чества юбилейните 50 години от своето създаване. Събитието бе организирано от Национален младежки форум и Общински младежки съвет – Шумен с подкрепата на Общината и Младежкия дом. 

Тридневната ни програма отведе участниците на градска обиколка започваща от Паметник “Създатели на българската държава” и премина през множество забележителности и открити пространства, създадени и обгрижвани от младежите на Шумен.
Младежки Дом – Шумен приюти нашите участници по време на груповите дейности свързани с “Работа на местно ниво”, “Работа в младежките съвети” и “Социална промяна”, в която се генерираха идеи за бъдещето на Европа към платформата на The 25 Percent Project

Целта на събитието беше да създаде платформа за дискусия между различните младежки структури в страната, да даде възможност за общуване и обмяна на добри практики по актуални теми – ефективна работа на местно ниво, ефективна работа във вътрешната организация, управляването на младежки пространства.  Сесиите се фасилитираха от Даниел Джинсов, Цветелина Раденкова и Павел Денков от Звеното на обучители към НМФ. Срещата бе открита от председателя на НМФ – Симона Димитрова и председателя на ОМС Шумен – Петър Бодуров. 

Темата за младежки пространства беше разглеждана в дискусия с лекторите – Иван Ефтимов от Алтернативно пространство Хале 3, Варна и Валентин Кехайов от Младежко пространство на МИМР, Смолян. 

Присъстваха заместник-кмета на Шумен, Найден Косев, бивши и настоящи директори на Младежкия дом, сред които Дечко Лечев, който е първият на тази позиция. Всеки един от тях получи шанса да направи обръщение към младите участници. Всички заедно имаха удоволствието да гледат филм „5 десетилетия младост“, припомнящ историята от създаването на Младежкия дом през далечната 1971 г. 

Тази среща укрепи националната комуникация между младежките структури и институциите, създаде нови условия за бъдещи инициативи и проекти и най-важното припомни, че младите са неизменна част от процесите за вземането на решения на национално и европейско ниво. Тръгнахме си от Шумен с желанието тази среща да даде ново начало за младежкия сектор. 

 

Автор: Христо Радославов