Младите хора дискутират европейските избори в Пловдив

Младите хора, гражданските организации, академичната общност и политическите партии и коалиции се събраха да дискутират европейските избори

В периода 09-11.05.2019 г. в гр. Пловдив се проведе национална младежка конференция “Този път ще гласувам, за да бъда чут!”, организирана от Национален младежки форум съвместно с Бюрото на Европейския парламент в България.

В конференцията се включиха над 60 младежки лидери от 30 града в страната.

Конференцията откриха  Стивън Кларк – Директор за връзка на бюрата на ЕП в страните членки на ЕС, както и г-н Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на ЕП в България, които подчертаха значението на тазгодишната кампания на Европейския парламент за включване на младите хора по време на изборите “Този път ще гласувам”.

На преден план изведоха ниското участие на младите хора по време на миналите европейски избори и приканиха всички да се регистрират в официалната платформа на ЕП, за да получават безпристрастна информация.

Представители на Национална младежка карта и Erasmus Students Network Bulgaria пък представиха принос към кампанията на национално ниво.

Доц. Сийка Ковачева  от ПУ “Паисий Хилендарски” представи основни акценти от изследването на нагласите на младите хора в България през 2018-2019 година.

В края на деня участниците се включиха в светлинното 3D шоу на Европейския парламент, което се проведе в центъра на гр. Пловдив – настоящата Европейска столица на културата.

През втория ден проф. Анна Кръстева и гл. ас. д-р Катя Христова Вълчева от Нов български университет очертаха настоящите социални, политически и икономически тенденции в Европа, както и ролята на ЕС в живота на младите хора и мястото на младите хора в ЕС.

Защо е важно гражданското участие и какви могат да бъдат неговите форми представиха Junior Аchievement Bulgaria и Платформата “Гражданите”. Представен бе и наръчника “Младите хора и политическите партии” на Европейския младежки форум.

Акцент от програмата на конференцията беше дискусия с представителите на  политическите партии и коалиции. Те представиха своите платформи, както и вижданията си за политики, насочени към младежта.

Участници в дискусията бяха:

  • ПП ГЕРБ – поканени
  • Коалиция За България – Георги Илчев
  • ПП БСП – Кристиан Вигенин
  • Коалиция Демократична България – Владимир Славенски
  • Коалиция Път на младите – Росен Вутов
  • ПП ВМРО – Александър Сиди
  • ПП ДПС – поканени
  • ПК “Движение Заедно” – Димитър Митев

Младите хора и представителите политическите партии и коалиции влязоха в работни групи и имаха възможност да зададат своите въпроси в сферата на образование, култура, младеж и други.

В заключителната част на конференцията участниците се групираха по екипи, за да обсъдят възможните начини как да мобилизират своите връстници да гласуват на 26 май, когато българите ще могат да гласуват за своите представители в Европейския парламент.

Още снимки от събитието.