“Демокрация сега” или как една младежка седмица повлия на нашите участници

Гергана Геранова, Диан Генов и Йоан Стоянов са млади и активни хора, които взеха участие в Младежка седмица “Демокрация сега”. В следващите редове ще имате възможност да се запознаете малко повече с тях, както и с тяхното преживяване по време на конференцията.

Гергана Геранова е член на Управителния съвет на Национален младежки форум с ресор “Международно сътрудничество”. Учи международни отношения в УНСС и е член на Контролен съвет на Студентска асоциация за изследване на международните отношения (САИМО). В свободното си време обича да пътува, да се отдава на пешеходен туризъм и да чете философска литература.

 

Диан Генов е от Бургас. Студент 4-ти курс международни отношения в УНСС. От май месец е председател на САИМО, като преди тази длъжност е заемал други позиции в организацията. В тази роля, основен интерес от сферата на МО е Близкият Изток и специфично Израело-арабският конфликт. Обича да плува и се интересува от руска литература и култура. 

Йоан Стоянов  родом е от Елин Пелин. През последната 1 година беше доброволец в секретариата на НМФ, а от скоро приемa още едно предизвикателството и заема позицията на главен секретар на организацията. Сега завършва 1-ви курс право. Част е от факултетния студентски съвет. В свободното си време се занимава с разнообразни дейности. Има хуманитарни интереси, обича история, философия.

Беше ми интересно да посетя Страсбург т.нар. столицата на Европа. Пресечната точка на две от най-големите европейски култури – германска и френска”, споделя Йоан

Така тримата, заедно с една цяла българска делегация, организирана от Министерството на младежта и спорта, се включиха в Младежка седмица “Демокрация сега, която се проведе в Страсбург, Франция от 27-ми юни до 1-ви юли по повод 50-ата годишнина от основаване на Европейския младежки център на града. Това събитие бе водещото в рамките на кампания “Демокрация тук, деморкация сега”, която се провежда от младежката секция на Съвета на Европа. Основната ѝ цел е съживяването на демокрацията в Европа.

В тазгодишното издание на конференцията взеха участие над 400 младежи от държави членки на Съвета на Европа. Обсъждаха се теми, обвързани с предизвикателствата пред демокрацията и с нейното отражение в съзнанието на младите хора. Основните теми бяха в 3 направления:
      – съживяване на демокрацията и достъпа до човешки права;
      – смислено младежко участие;
      – дигитализация.

Цялото събитие беше разделено на пленарни заседания по всяко направление с предвидени работилници за участниците.

Хубавото беше, че преди нашето кандидатстване, се бяхме уговорили всеки да покрие различно направление и различна работилница.”, сподели Йоан. Той се включва в направление “Дигитализация”. Работилниците, в които се включва, са “Дигитално гражданство. Образование за дигитално гражданство” и “Електронно управление”.

Гергана участва в работилница “Ние всички сме равни: правото на недискриминация и демокрация”, която е част от направление “Достъп до права”.

Работната група, в която се включва Диан, е “Свобода на словото – правото за достъп до демокрация”. Той описва работилницата като изключително структурирана и ползотворна.  

“Всички успяхме да се припознаем в мисията на работните ни групи, чувствахме се въвлечени. Говорехме за фалшивите новини. Бяхме от различни държави в тази работна група. Всеки трябваше да представи от своята държава какви са препятствията при достъпа до информация. Идеята беше на базата на своите разкази да установим сходни проблеми, по които да работим и заедно да генерираме решения и идеи. Нашият фасилитатор много добре ни върна обратно в реалността, накара ни да се замислим, кое наистина можем да имплементираме, а не само да обсъждаме идеи за спасение на демокрацията”, каза Диан.

Един от проблемите, които са гласувани накрая за обсъждане, е обвързан с липсата на достъп до информация за НПО сектора в държавите членки. Произведената идея е да се направи сайт на национално  ниво във всяка една държава, в който по максимално достъпен начин да се достига до всичко необходимо по темата. В България имаме подобен сайт, но той не е адаптиран с времето. 

Другата дискутирана тема за е да се засилят срещите и дискусиите между политическия елит и НПО сектора, включително и младежкия сектор. Стана ясно, че в България доста млади хора не са наясно какво представлява демокрацията като феномен и не разбират нейния смисъл. Едно от набелязаните решения е да има повече събития, обвързани с тази тема.

Хората в самите работилници бяха разделени на подгрупи. В началото се дефинират препятствията по темата. На базата на тях се генерират идеи за конкретни събития, които да спомогнат за подобрение на определения проблем.

“Важен въпрос бе как ние прилагаме този личен пример.”, сподели Йоан.

Освен генерирането на идеи по тези работилници, част от програмата на конференцията са и общите пленарни заседания в сградата на Двореца на Европа. Там са обсъждани общи теми за демокрацията като явление. Встъпителни речи са водени от представители на Ирландия, както и на консултативния съвет за младежта към Съвета на Европа. След тези пленарни заседания делегацията на България участва в работна група заедно Белгия и Босна на тема демокрация.
Нашите участници имаха възможност също така да се запознаят с млади хора от страни като Армения, Латвия, Мадагаскар и южните европейски съвети и представителство на Съвет на Европа – Мария Спасова и зам.-директора на Европейска младежка фондация – Силвия Иванова – знак за българското присъствие. Един от фасилитаторите на събитието бе и алумни на НМФ – Джафер Саачъ.

Участие в конференцията може да вземе всеки млад човек, който владее английски или френски и е гражданин на държава членка. Към националните делегации може да има хора, които са родом от други страни.
“Предстои сходно събитие на СВЕТОВНО НИВО”, сподели Йоан. Формата за регистрация ще бъде през септември, но самото събитие ще се проведе през ноември.

От едно такова прекрасно събитие човек може да създаде приятелства с хора от цял свят, да опознае култури и да добие нови знания в различни сфери. Въпреки близкото географско разположение със съседните ни държави, често не сме наясно какво всъщност се случва там и чрез една такава конференция имаме възможност да обменим подобна информация. Ключово е осъзнаването, че сме част от една общност, която е много по-голяма от вече познатата ни на национално ниво. 

“Тръгвам си със самочувствие, че българските младежи можем да бъдем пълноценна част от европейското семейство. По време на събитието доказахме, че младежите в България имаме ценен опит и практики, които да споделим. Въпреки препятствията пред нас, ние успяваме да сме сред активните от младите хора в Европа и сме една неизменна част от европейския младежки сектор.”, каза Йоан.

Диан отбеляза, че запознаването с толкова много активни младежи от цяла Европа му помага да възвърне надеждата, че промяната може да се случи, че младежите на европейско ниво са наистина заинтересовани. Той забелязва, че е част от поколение, което се интересува от политика и гражданско участие. Доказателсто, че европейската младеж се чувства активна, иска да е активна и ще бъде активна в европейските политики като цяло.

Гергана сподели с нас един цитат от поканените гост-говорители, Еварист Бартоло (former Minister of Education and Foreign Affairs of Malta): “Емпатията е ключова за просъществуването на демокрацията и човешките права”. Това е нещото, което по нейни думи остава в мислите ѝ и ще следва като максима занапред.

Тя ни разказва за нейно посещение в Националния музей на демокрацията във Великобритания, където прочита следния цитат на Клемент Атли (Бивш Министър-председател на Обединеното кралство):

“Democracy means government by discussion, but it’s only effective if you can stop people talking.” (Демокрацията означава управление чрез обсъждане, но е ефективно само ако можете да спрете хората да говорят.)

Чрез тези думи тя иска да изкаже своето послание към младите хора – да подхождат с емпатия към заобикалящите ги процеси, да се вслушват в думите на властимащите и най-вече в хората до себе си, защото пътят към мира и демокрацията е взаимното разбирателство и изслушване и то трябва да започне от нас самите и от ежедневните ни взаимоотношения, за да достигне до горните нива. 

 

Важно е да осъзнаем, че ние сме част от нещо много по-голямо и не бива да се затваряме в личностните ни предели. Най-добрия начин да съживим демокрацията е самите ние да промотираме демокрацията в ежедневния си живот като започнем от нашите общности и да предадем нататък.

Автор: Йоана Дончева