Мрежата на активистите започва през март

Какво е мрежата на активистите?

Целта е да бъдат обучени ученици, студенти, младежи в това как да водят успешни кампании, да подкрепят своите организации, мисии, каузи, ученически/студентски съвети. Идеята е да се стимулира малдежкат аи гра

Това е инициатива на Национален младежки форум и по съвместен проект с Европейски младежки форум. Идеята е да се вдъхнови и подпомогне младежкото и гражданско участие при предстоящите европейски избори. 

Кой може да участва?

Ако ти

✔ Си активен/а във или извън училище
✔ Имаш интерес към младежко и гражданско участие
✔ Искаш да организираш и да участваш в интересни събития
✔ Искаш да си част от голям отбор с ангажирани млади хора
 
✅ Мрежата на активистите е точно за теб!

Какви са темите?

Въведение: Аз в ролята на активист

Първата стъпка е създаването на основа сред групата: разбиране. Важно е да се проучи споделеното определение за активизъм и гражданско участие, а също така да се сподели и разбере в контекста на техния живот как и къде те са граждански активни. Това е добър повод за размисъл, за да се разбере и концептуализира обхватът на следващите 9 сесии на обучението.
Също така ще установим разбиране за самостоятелна индивидуална работа, за да разберем увереността, способностите и пропуските в знанията в областта на активизма, като разберем как в лично качество следващите 10 сесии могат да бъдат приложени към техните индивидуални обстоятелства. 

 

Страстта ми: Пътят към личната кауза

Първата сесия е посветена на активизма. Втората сесия ще посветим на проучване на вашата цел. Важно е да разберете всички въпроси, които са важни за вас, как те се пресичат, как да формулирате мисленето си по въпросите, как да разберете и проучите какво е заложено на карта, какви са решенията, които подкрепяте, и как да обедините цялото си мислене, за да образувате нещо полезно за вас.

Общността ми: Особености на средата

Ти не сте единственият играч в играта и да промениш света сам не е лесно. Разберете кой какво прави по въпросите, които ви вълнуват, и как влияе. Научете за проблемите във вашата общност, за вдъхновяващи примери за това как хората са постигнали успех с демократичното участие и разберете къде се вписвате в променящия се пейзаж на проблема, който ви вълнува.

Мотивация и разум

Вие сте активист, но можете да бъдете ефективен само ако се грижите за себе си и за хората около вас. Умората на активистите е реална и засяга всички нас. Да се бориш за каузата си и да не виждаш напредък е тежко, така че нека разберем как можем да измерваме успеха си, да награждаваме себе си и другите, когато направим пробив, и да се уверим, че разбираме натиска от това как активизмът влияе на нас и на другите.

Моите инструменти: Развиване на кампания (Част 1)

Невинаги е лесно да формулирате това, което правите. За да разберем как можем да постигнем целите си, е добре да знаем какво вече съществува, кое е успешно и кое не, както и с кого разговаряме, за да можем да предадем проблемите, които наистина ни вълнуват, на хората, които имат властта да ги променят.

Моите инструменти: Мрежа около посланието (Част 2)

(Как го правим?)

Каква е вашата кампания? Чудесно е, че имате своя кауза, но ако искате да направите нещо за нея, трябва да изградите кампания. Независимо дали започвате нещо сами, или се присъединявате към други, ще трябва да се научите как да постигате желаното въздействие чрез учене чрез правене, а също и чрез провали. И това е нормално. Научете какви инструменти могат да се използват, различни методи за гражданско участие. Как да планирате тези дейности? Какво трябва да вземете предвид? Кои методи работят най-добре във всяка ситуация? Това е мястото, където ще проучим какво правим.

Моят отзвук: Комуникиране на кампания

(С кого го правим?)

Знаете какво има, но е важно да можете да създадете свой собствен уникален начин на ангажиране. Трябва да изградите своя собствена мрежа от експерти, колеги и организации. Ще разберем как да намерите други, които да се присъединят към вас, как да съберете подкрепа и как да организирате себе си и другите.

Моите инструменти: Управление на кампания (Част 3)

(Системи за поддържане на живота)

Трябва да продължите кампанията си, а след като я стартирате, трябва да я поддържате. Научете как да управлявате кампанията – от финансирането до организирането, управлението и логистиката. Зад една кампания има много неща, които я правят възможна. Трябва да разберем всички дейности, върху които се гради една кампания.

За кого я правим?
Измерване на въздействието
Симулация с основните заинтересовани страни/целеви групи (ролева игра)

оформите комуникациите си, как да откриете посланията си, как да откриете гласа си? Да се отличите от другите кампании, да се чуе гласът ви сред шума – трябва да разберем как да пробием и да предадем посланието си. Трябва да разберем как да формулираме това, което искаме да кажем, и как да го фокусираме. Хората подкрепят кампании, които им говорят, така че трябва да се научим да говорим на този език.

Избери си дали да идваш само  през делничните или през почивните дни. 
Ако идваш на делничните, не е необходимо да присъстваш на тези в почивните дни и обратното. 

Делничните ще се провеждат на ул. “Христо Белчев” 3, а тези в почивните дни ще се провеждат в StudyHub,  ул. Жак Натан 10.

Двата адреса са в София!

ПЕТА ЧАСТ
Заключително събитие – 10 АПРИЛ

📢 Заключително целодневно обучение, 10 април в Дома на Европа (ул. “Георги С. Раковски” № 124)

За целодневното обучение на 10 април ще подготвим извинителни бележки за теиз, коит са ученици.

ВАЖНО, за да присъстваш на заключителното събитие е необходимо да си присъствал на всяка част от гореспоменатите четири части.

ВАЖНО:
Разходи за транспорт и настаняване на участници извън София НЕ СА предвидени.  Това ще е възможно на следващо изнесено събитие на Activist Network, на което участниците могат да бъдат настанени и за тях ще има предвиден транспорт. Следете страницата ни! 

Какво ще получиш от обученията?

✔ Ще имаш повече знания за активизма и Европейския съюз
✔ Ще научиш как да привличаш съмишленици и доброволци за твоите идеи
✔ Ще разбереш как да намираш партньори и спонсори
✔ Ще знаеш как да се грижиш по-добре за себе си и своя екип
✔ Ще научиш стъпките за това как се планира и провежда кампания за важна за теб каузa

❔ При въпроси, може да се свържеш с нас:
secretariat@nmf.bg, 0876 30 60 49

events@nmf.bg, 0890 50 81 22

Очакваме те! 👋