Какво обещаха политиците след 2-и април

На 21.03.2023 (вторник) в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се проведе предизборен дебат на тема „България и младите след 2-и април” под надслов „Защо гласувам въобще?”. Събитието въвлече в конструктивен диалог представители от политическите партии и коалиции – „ГЕРБ-СДС”, „Продължаваме промяната – Демократична България”, „Български възход”, „Има такъв народ” и „Левицата!” пред над 100 студенти и интересуващи се граждани. Дебатът беше част от инициативата Лигата на младите гласоподаватели”.

Участниците, кандидати за народни представители, бяха: 

    • Георг Георгиев и Димитър Вучев от „ГЕРБ-СДС”
    • Илина Мутафчиева и Александра Стеркова от „Продължаваме промяната – Демократична България”
    • Даниела Дашева и Мария Мерджанова от „Български възход”.
    • Павела Митова и Виктория Малева от „Има такъв народ”
    • Валери Жаблянов и Боряна Петкова от „Левицата

Покана за участие беше отправена и към ПП ,,Възраждане”, ПK ,,БСП” и ПП ,,ДПС”, които не изпратиха участници в дебата.

Сред обсъжданите теми и проблеми в рамките на дебата бяха въвеждането на еврото, перспективите за членство на България в Шенген, инициираните референдуми, правосъдната реформа, промените в Изборния кодекс. Разгледан е и въпросът „Ще има ли редовно правителство в рамките на 49-ото Народно събрание и каква ще бъде неговата формула?.

Водещ и модератор на дебата беше Адела Бозмарова, заместник-председател на Национален младежки форум. Организаторите откриха с въвеждащи думи, с които целяха да призоват политиците и кандидат-депутатите към дискусия, изцяло насочена към младите гласоподаватели.

Председателят на Национален младежки форум, Мирослав Цеков, обърна внимание на това какво е генералното отношение към младите от страна на политиците през последните години.
“За съжаление политиката за младежта така и не получава своето централно място в политическия дневен ред. От 272 заседания на Комисията за децата, младежта и спорта около 10 % от времето и обсъжданите теми засягат младите хора.”

“Мислете за голямата България и как я виждате, младите хора тук в тази зала. Мислете за амбицията на младите хора тук и я сравнете със стотиците млади в страната, защото младите хора заслужават предвидимост в бъдеще и вяра в по-добра България”, напомни председателят на Студентски клуб на политолога, Ивайло Илиев.

“Всички знаем за неимоверно важното взаимодействие между вътрешната и външната политика и сме наясно, че за да може България да преследва интересите си на международната сцена и да води стабилна и успешна политика, е необходимо да има стабилно и успешно постоянно правителство.” подчерта председателят на САИМО, Диан Генов.

В хода на дебата кандидатите за народни представители споделиха следното:

Павела Митова уточни по въпроса за президентската република, че след успешно събиране на необходимите подписи за референдума ще се инициира дебат за формата на президентска република. Основната цел в момента е чрез промените да се укрепи разделението на властите, а не като досега законодателната власт фактически да се подчинява на министър-председателя.

На въпроса за това какви реформи са нужни в МВнР – необходимо е приемането на Национална стратегия за външната политика на България, както и административни реформи във ведомството.

На допълващ въпрос за инвестициите в регионите, Илина Мутафчиева допълни, че въпреки тежките цени за електроенергия за предприятията, те ще са възможни, когато има равни средства за Северна и Южна България. Необходимо е и подобряване връзките с влак посредством БДЖ и изграждането на повече фотоволтаици.

Въпросът за стипендиите и финансовото положение на студентите предизвика различни отговори.

Георг Георгиев обърна внимание, че стипендиите не са предназначени да бъдат основен източник на доходи. Наблегна на нуждата от политики, които да приобщят 160 000 млади хора, които не работят, не учат и не се обучават в пазара на труда.

Даниела Дашева спомена, че основна задача е качественото образование. “Важно е да се обърне внимание на психосоциалната страна на политическите проблеми и да има обществен дебат. Трябва да има конструктивен дебат в обществото по темата за присъединяването към еврозоната.”

Валери Жаблянов счете, че са необходими реформи в начина на финансиране на висшите училища и броя на държавните висши училища.

Публиката, състояща се предимно от младежи и студенти, се включи, задавайки въпроси към политиците, сред които “Къде са червените линии за съставяне на правителство и какво са готови двете челни формации да направят?, “Посочете една политика, засягаща младите хора, която считате за най-важна.”, “Означава ли дигитализирането на здравеопазването, че възрастните ще имат ограничен достъп до него?”.

 

 „Лигата на младите гласоподаватели“ е установена през годините инициатива на Национален младежки форум, Студентски клуб на политолога и Студентска асоциация за изследване на международните отношения. Нейна основна мисия е да помогне на младите хора да вземат своя информиран избор в своето демократично участие, да скъси дистанцията между тях и политиците, посредством дебати, обобщени програми, интервюта, дискусии и сходни събития.