Запознайте се с Лятна академия “Перспективи”

На 24-ти май се състоя церемонията по награждаването на Европейската младежка награда ,,Карл Велики”. Представляващият България лауреат бе Ахмед Куйтов с проекта Лятна академия “Перспективи”. Проведохме интервю с г-н Куйтов, за да запознаем вас, читателите, по-подробно с академията.

Кой стои зад Лятна академия "Перспективи"?

Ахмед Куйтов e нa 29 години от град Свищов, завършил специалност “Философия”. Заедно със своите колеги създава Институт “Перспективи” през 2015 година. Тогава разбира, че в малките места на България през летните месеци има огромно предизвикателство. То е, че с настъпването на дългата лятна ваканция повечето тийнейджъри имат огромна свобода.

 Една не малка част от родителите им са в Западна Европа или работят в по-големите градове. По този начин в малките места възможността за пълноценно гражданско ангажиране през летните месеци е слаба и децата нямат училище, с което да бъдат ангажирани. 

“Често прекалената свобода допринася за лоши навици. Тогава, като млади възрастни, беше нужно да действаме, за да минимализираме ефектите от това предизвикателство и решихме да вземем нещата в свои ръце”, сподели Ахмед.

От Институт “Перспективи” решават да съберат стажанти от различни страни, които да отидат в Свищов. Благодарение на тях започват да обучават децата в международни младежки академии и академии за социално предприемачество.

 “В края на 2016 г. имаше група от младежи, която искаше да учи, но нашите доброволци трябваше да се върнат по държавите си. Решихме да продължим да си сътрудничим с младите, като организирахме различни инициативи, обвързани с образование и личностно развитие”.

През 2017 г. започва изпълнението на Лятната академия “Перспективи”, която досега е провела 6 издания. 

Кои са въвлечените в академията?

Чуждестранните стажанти, които вземат участие в академията, са основно студенти 3-ти и 4-ти курс в бакалавърски програми. Най-често са от Испания, Франция, Германия, Италия и Португалия. Тяхната възрастова граница е от 22-26 години. 

Самата академия е предназначена за деца между 5 и 17-годишна възраст.

Полезен ефект от това е, че малките деца получават шанса да се докоснат до чужда реч и да взаимодействат с различни култури.

От 2016 досега през академията са минали над 30 стажанти, а участие са взели около 380 деца. С всяка година интересът се увеличава, кандидатурите са около 50 за всеки сезон, но все още капацитетът на мястото не е достатъчно голям за да привлече повече участниците.

“Добра новина! В средата на месец март получихме ново пространство, което ще бъде наше в следващите три години. Два етажа над 300 квадрата. Превръщаме го в младежки център, в който ще има обособени три зони за учене. Ще имаме събития за над 100 човека. Ще ни позволи да ангажираме по-голяма група хора”, сподели още с нас Ахмед.

Тази година академията е изправена пред предизвикателство. Преди стотина дни голяма част от доброволците се отказват да дойдат в България, поради ситуацията с Русия и Украйна. Причината е, че родителите не ги пускат. България е близо до конфликта.

“Разочаровани сме, защото тази година най-вероятно няма да имаме чужденци”, притеснен бе лауреатът.

Г-н Куйтов споделя за другия проект на Институт “Перспективи” – Дунавски сървайвър, където миналото лято се запознава с млади и активни хора. През това лято институтът планира да се фокусира върху повишаване на капацитета от около 20 младежки координатори (15-17 годишни). Тези координатори ще бъдат обучавани за това как да създават условия за младежки инициативи и как да съдействат на европейските граждани и своето доброволчество. 

“Ще привлечем повече доброволци, които да организират инициативи по различни локации в България. Има други населени места, в които отсъства младежката работа и сме се насочили към развиването им. За момента имаме клубна мрежа от 10 населени места, но желаем да се разрастваме и да достигнем до повече младежи, на които да помогнем да творят”.

Лауреатът ни разказа как за него е била голяма изненада да бъде избран за представител на България в Аахен с Лятна академия “Перспективи”. От няколко години получава покана да подаде своята кандидатура, но осъзнава, че тази година е последният му шанс, защото наградата “Карл Велики” е за хора до 29 годишна възраст. 

“Това беше един зимен ден и имах свободно време. Вечерта отворих формата, попълних и я пуснах. След няколко месеца разбрах, че съм одобрен. Това беше голяма изненада за нас. Тази лятна академия я правим изцяло доброволно. Работим по проекти, които са финансирани по програмата Еразъм+, но тази лятна академия винаги е била доброволна. За нас тя бе един експеримент, който ни научи и продължава да ни учи много”.

Повече за церемонията в Аахен, Германия може да прочетете 

 

Автор: Йоана Дончева